Društvena odgovornost

„Slovenački poslovni klub posluje društveno odgovorno i u skladu sa svojim mogućnostima pomaže i podržava različite aktivnosti.“

 

Septembar

Posadi svoj hlad

Nevladina organizacija „Zeleni razvojni centar” je ove godine pokrenula akciju „Posadi svoj hlad”, akciju besplatne podele sadnica jasena. „Zeleni razvojni centar” je predstavnik i ovlašćeni partner svetskog pokreta „Let’s do it! World” u Srbiji.

Inicijativa je naišla na veliko interesovanje sugrađana koji su se prijavili za besplatne sadnice koje su ove jeseni zasadili u svojim dvorištima.

S druge strane borbi protiv klimatskih promena su se pridružile i domaće i međunarodne institucije, OEBS, Ministarstvo zaštite životne sredine i dr., kao i neke društveno odgovorne kompanije i time dale svoj doprinos evropskom putu Srbije, kako bi se dostigao cilj iz poglavlja 27 o dostizanju stepena pošumljenosti na 40% teritorije.

Akciju je podržao i Slovenački poslovni klub pozivanjem članova, pratioca i prijatelja kluba da se pridruže i daju svoju doprinos ovoj inicijativi.

Organizator je simbolično predstavio svako drvo kao jedinstveni zeleni respirator uz veru da će društvena odgovornost i saradnja na ovom projektu doneti svima puno radosti, a sadašnjoj i budućoj deci mnogo kiseonika i debelog hlada.

Projekat „Poslovna inkluzija“

U sredu, 23. septembra kompanije ManpowerGroup i Assert International su u prostorijama kompanije ManpowerGroup organizovale prezentaciju projekta „Poslovna inkluzija“.

Prezentaciji su prisustvavali predstavnici kompanija, privrednih komora, među kojima i Slovenački poslovni klub i njegovi članovi.

Predstavnica ManpowerGroup je predstavila projektne aktivnosti potencijalnim partnerima projekta, dok je predstavnica Foruma za odgovorno poslovanje ukazala na važnost inkluzije poslodavaca, ali i na izazove sa kojima se suočavaju osetljive grupe građana/građanki prilikom zaposlenja.

Projekat je osmišljen s ciljem osnaživanja zapošljivosti teže zapošljivih grupa građana/ki Srbije, odnosno kao podrška osobama sa invaliditetom, mladima bez roditeljskog staranja, osobama starosti iznad pedeset godina sa akcentom na nezaposlene koju su proglašeni tehnološkim viškom. Ovim projektom se promoviše i ravnopravnost pri zapošljavanju. U tom smislu je planiran besplatan program za procenu, sa fokusom na snage i potencijale, i organizaciju radionica usmerenih na sticanje dodatnih veština i znanja učesnika projekta.

Učesnici prezentacije projekta „Poslovna inkluzija“, predstavnici realnog sektora, komora i Foruma za odgovorno poslovanje su izneli svoja mišljenja o mogućnostima da zajedničkim snagama što kvalitetnije doprinesu realizaciji projektnih aktivnosti.

Decembar

Odboru za ljudska prava u Majdanpeku smo donirali novčana sredstva za novogodišnje paketiće za najmlađe.

Februar

U saradnji sa Centrom za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu (CRK), pokrenuli smo Program prakse. Program se odnosi isklučivo na aktivne studente završne godine osnovnih kao i master studija fakulteta Univerziteta u Beogradu. Prva kompanija koja je, u okviru ovog programa, započela sa dobrom praksom je kompanija Gorenje koja je organizovala za početak posetu fabrici Gorenje u Valjevu i to za studente Mašinskog i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu. Programu obilaska kompanija se pridružila i kompanija DHL.

Mart

U saradnji sa našim članovima prijateljima kluba NLB Bankom i Triglav osiguranjem podržali smo Katedru za slovenački jezik, Filološkog fakulteta u Beogradu na Danu otvorenih vrata gde su budući studenti Filološkog fakulteta mogli da saznaju nešto više o samoj katedri, programu i učenju slovenačkog jezika.

April

Podržali smo kao i prethodne godine Balkan Dance Festival, međunarodni plesni projekat koji okuplja umetnike iz bivših jugoslovenskih država. Njihov projekat Zvezdica Spavalica pred beogradskom publikom izveden je na Velikoj sceni Madlenianuma.

Priključili smo se akciji prikupljanja pomoći koju organizuje Nj.K.V. Princeza Katarina za više od 1.000 dece siročadi i dece sa specijalnim potrebama. Pozvali smo sve članove i prijatelje da se sa svojim mogućnostima uključe u ovu akciju i učine Uskrs radosnijim.

Naš član CorD Magizine je u aprilu mesecu organizovao po 13. put trku CorD Charity Masters u oviru Beogradskog maratona. Pozvali smo sve članove i prijatelje da podrže ovaj događaj i pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Maj

U saradnji sa svojim članom Hyundai Srbija, donirali smo fudbalske lopte za petliće fudbalskog kluba Delija iz Mokrina.

Jun

U saradnji sa članovima NLB bankom i Triglav osiguranjem, podržali smo i čestitali uspešan završetak kursa slovenačkog jezika. Kurs slovenačkog jezika je organizovan od strane Društvo Slovenaca ,,Sava“.

Oktobar

U subotu, 12. oktobra 2019. godine održalo se regionalno FINALE 2019 međunarodne manifestacije ŽOGARIJA Alpe-Jadran-Dunav.

ŽOGARIJA je međunarodna manifestacija namenjena deci školskog uzrasta i obuhvata 9 zemalja regiona: Srbiju, Sloveniju, Italiju, Austriju, Mađarsku, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i Crnu Goru. Žogarija je izvorno potekla iz Slovenije, a kreativno osmišljena u kompaniji Media Šport koja već 14 godina uspešno organizuje istu na radost dece celog regiona.

Domaćin ovogodišnjeg finala je bila OŠ „Vojvoda Mišić“, opština Savski venac, Beograd. Pored domaćina, na manifestaciji su učestvovale i škole iz Čajetine (Srbija), Jastrebarskog (Hrvatska), Banja Luke (Republika Srpska), Maribora (Slovenija), Prevalja (Crna Gora) i iz Demi Kapije (Severna Makedonija). Program je obuhvatio razne aktivnosti počev od fudbala 3 na 3, igre spretnosti, kviza znanja, zatim igre „I vi profesore“ i „Mladi novinar“, pevačkih i plesnih nastupa, vragolija Žogarije. Deca su učila o zaštiti okoline, bavila se sakupljanjem starog papira kao i preradom starog papira i izradom pisama, stvarali su likove od otpadne plastike, a kroz kreativne radionice zdrave hrane učili su i o proizvodnji domaće hrane.

Osnovna ideja ovog projekta je da se deci uzrasta od sedam do jedanaest godina predstavi zdrav način života kroz igru i sportska takmičenja. Manifestacija predstavlja svojevrstan način učenja dece kako da čuvaju okolinu i budu zdraviji. Kroz projekat se promovišu vrednosti neophodne za razvoj svake mlade ličnosti, a posebno „fair play“, jednakost, solidarnost, povezivanje, poštenje, tolerancija i kreativnost. Na FINALU 2019 učestovalo je više od 300 dece iz regiona.

Rado smo podržali manifestaciju, kao i Ambasada Republike Slovenije u Srbiji, mnogobrojni naši članovi Triglav Osiguranje-zlatni sponzor, Celjske mesnine, DON DON, Perutnina Ptuj kao i prijatelji Cedevita, Nectar i Jaffa.

Decembar

Odboru za ljudska prava u Majdanpeku smo donirali novčana sredstva za novogodišnje paketiće za najmlađe.

Mart

Podržali smo projekat „Ekonomsko i socijalno osnaživanje žena u ruralnim područjima jugoistočne Srbije“ koji organizuje Caritas Beogradske nadbiskupije.

Priključili smo se akciji prikupljanja pomoći koju organizuje Nj.K.V. Princeza Katarina za više od 1.000 dece siročadi i dece sa specijalnim potrebama.

Zajedno sa članovima smo se priključili akciji pomaganja Svratištu za decu u Beogradu.

April

Pozvali smo sve zainteresovane članove na zajedničko pokroviteljstvo za Balkan Dance Project, međunarodni plesni projekat koji okuplja umetnike iz bivših jugoslovenskih republika.

Uputili smo poziv svim članovima da se priključe i učestvuju na Beogradskom maratonu i u trci CorD Charity Masters koju organizuje naš član CorD magazine.

Jun

Pozvali smo sve zainteresovane članove i prijatelje na poseban događaj Fundraising Event – the Dance-A-Thon u organizaciji UNICEF-a i Metropol Palace Hotela. Prihodi od događaja se prosleđuju programu „Sport za sve“ i biće korišćeni za troškove kupovine opreme za sport i rekreaciju i podršku za olakšavanje integrisanja dece i mladih sa invaliditetom u svoje zajednice.

Jul

Pomogli smo izviđačima iz Slovenije da učestvuju na 10. Smotri izviđača Srbije na Adi Ciganliji.

Decembar

Finansijki smo podržali Dane slovenačkog filma u organizaciji Društva Slovenaca Sava iz Beograda.

Odboru za ljudska prava u Majdanpeku smo donirali novčana sredstva za novogodišnje paketiće za najmlađe.

Donirana su novčana sredstva Humanitarnoj organizaciji 038 iz Gračanice, radi kupovine novogodišnjih paketića za srpsku decu.

Februar

SPK je poklonio studentima Filološkog fakulteta u Beogradu besplatne karte za slovenačku predstavu u Ateljeu 212.

April

SPK je pozvao kompanije članice da učestvuju u okviru Beogradskog maratona u humanitarnoj trci pod naslovom „CorD Charity Masters“.

Maj

SPK je sproveo humanitarnu akciju za stanovništvo opštine Majdanpek, koja je jedna od najsiromašnijih u Srbiji. Zahvaljujući velikom broju članova i kompanija, koji su se uključili u ovu akciju prikupili smo veliki broj prehrambenih i higijenskih sredstava, kao i nezanemarljiv novčani iznos.

Jul

SPK je svojim apelom za pomoć, učestvovao u prikupljanju novčanih sredstava za dečiju letnju školu slovenačkog jezika u Bohinju. Kompanija su se odazvale tako što su donirale novčana sredstva.

Decembar

SPK je Odboru za ljudska prava u Majdanpeku donirao novčana sredstva za novogodišnje paketiće za najmlađe. Donirao je i novčana sredstva Udruženju ,,Omladina napred„ i Humanitarnoj organizaciji 038 iz Gračanice, radi kupovine novogodišnjih paketića za srpsku decu.

Decembar

SPK je pomogao u poboljšanju uslova izučavanja slovenačkog jezika katedri za slovenački jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu, sa raznoraznim donacijama, a kompanija Eurocom je ovom prilikom donirala kancelarijski materijal.

Novembar

SPK je pomagao u prikupljanju donacija za Dane slovenačkog filma, u Beogradu, u organizaciji Društva Slovenaca Sava, tako što je sa nekoliko članova donirao novčana sredstva.

Oktobar

SPK je organizovao pomoć Društvu Slovenaca, kome je član, kompanija Cablex donirala LCD televizor.

Maj

SPK je organizovao Humanitarnu akciju ,,Izmami osmeh” za pomoć deci prihvatilišta iz Beograda. Članovi SPK so prikupili značajna novčana i druga sredstva za prihvatilište te tako izmamili osmehe na mnogim dečijim licima.

April

SPK je svojim apelom pomogao u prikupljanju sredstava za SOS Dečije selo Kraljevo, koje je osnovano 2004. godine na osnovu međunarodnog ugovora između Vlade Republike Srbije i SOS Kinderdorf International (Međunarodne organizacije SOS Dečijih sela). Do danas su brinuli o više od 130 mališana sa teritorije cele Republike Srbije. Rad SOS Dečijeg sela se većim delom finansira iz donacija, uz pomoć darodavaca iz zemlje i inostranstva. Na apel su se odazvale brojne kompanije članice koje su donirale.

Decembar

Slovenački poslovni klub ove godine je na novogodišnjem koktelu podržao organizaciju NURDOR, Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka. Obraćanjem predstavnika organizacije, postavljanjem štanda na kojem su gosti mogli donirati sredstva, i po simboličnim cenama su mogli da kupe magnete kao i čestitke.

Maj

Podršku je klub takođe pružio i ustanovi za decu i mlade Dečije selo „Dr Milorad Pavlović“ iz Sremske Kamenice

April

U aprilu je klub slanjem mail-a o velikoj akciji udruženja DEBRA, društvo obolelih od bulozne epidermolize, podržao ovu organizaciju. Takođe je o akciji pisano i u septembarskom Bilten-u Slovenačkog poslovnog kluba.

Decembar

Slovenački poslovni klub je i ove godine, u skladu sa svojim mogućnostima i novcem koji je sakupljen na novogodišnjem koktelu 9. decembra 2014. godine donirao sredstva Svratištu za decu Centra za integraciju mladih.

Maj

Slovenački poslovni klub je nakon poplava koje su zadesile Srbiju u maju 2014. godine, zajedno sa svojim članovima prikupio donacije – novčane i robne, kako bi pomogao ugroženim područjima i licima i to i dalje čini.

Slovenačke i srpske firme odazvale su se apelu za pomoć i brzo reagovale i svako je pomogao koliko je mogao.

U aprilu je klub slanjem mail-a o velikoj akciji udruženja DEBRA, društvo obolelih od bulozne epidermolize, podržao ovu organizaciju. Takođe je o akciji pisano i u septembarskom Bilten-u Slovenačkog poslovnog kluba.

Decembar

Slovenački poslovni klub je u skladu sa svojim mogućnostima i novcem koji je sakupljen na novogodišnjem koktelu donirao sredstva Svratištu za decu Centra za integraciju mladih.

Božićni bazar

Strane ambasade u Beogradu već niz godina pripremaju diplomatski božićni bazar, tradicionalnu priredbu na kojoj supruge diplomata (International women’s club) i drugih zaposlenih u ambasadama prodaju proizvode firmi iz svoje države i na taj način promovišu svoju kulturu i privredu, a firme imaju i mogućnost poklanjanja novca. Sav prihod ide u dobrotvorne svrhe. Slovenački štand je kao i do sada na bazaru ostvario odlične rezultate a tome su, doprineli i proizvodi i usluge slovenačkih firmi. Ove godine Božićni bazar održan je 1. decembra 2013. i u njegovoj organizaciji je učestvovao i Slovenački poslovni klub. Uz prijatnu atmosferu i druženje posetioci su mogli da na najlepši način osete i upoznaju Sloveniju. Zahvaljujemo se svim firmama koje su učestvovale u bazaru.

Solidarna humanitarna akcija "Centra za socijalni rad Vrnjačka Banja"

Povodom solidarne humanitarne akcije »Centra za socijalni rad Vrnjačka Banja« koji je dao inicijativu za izgradnju porodične kuće Ðorđević Nebojše, samohranog roditelju iz Vrnjaca, klub se priključio akciji prikupljanja sredstava za uspešnu realizaciji ovog projekta.

Koncert mešovitog hora ”POMLAD”, iz Novog mesta

Mešoviti hor »POMLAD«, iz Novog mesta, koji vodi dirigent Fernando Mehijas, održao je koncert u subotu, 26.juna 2010. u 19h u Katedralnoj crkvi Blažene Device Marije u Beogradu. Posle održanog koncerta je u saradnji sa društvom Slovenaca »Sava« iz Beograda održana zakuska na kojoj je prisustvovalo oko 130 posetilaca (učesnika i uglednih zvanica).

Dar za Bulevar – Znak da volimo Beograd

SPK se donacijom priključio akciji prikupljanja sredstava za kupovinu novih platana u Bulevaru kralja Aleksandra. U ovoj akciji će novi drvored, sa ukupno 483 sadna mesta, biti brojniji od prethodnog za 60 stabala. Svako stablo biće obeleženo pločicom sa imenom donatora.

Proslava Dana Slovenije

Zajedničkom akcijom članova Kluba donirana sredstva Ambasadi Slovenije u R.Srbiji za realizaciju proslave Dana Slovenije i nastupa slovenačke umetnice, glumice i pevačice, Lare Janković.

Akcija Delta city DJ Battl

Klub je donacijom finansijskih sredstava na račun troškova gostovanja mladog DJ Aneya iz Ljubljane podržao realizaciju projekta Delta city DJ Battl. Ovaj projekat je deo aktivnosti kluba u domenu zadovoljenja potrebe za društvenom odgovornošću i pomoći mladim talentima te briga za oblasti koje nisu vezane za profit i ekonomiju.

Zajednička humanitarna akcija Fonda „Ana i Vlade Divac“ i restorana „Little Bay“ u okviru kampanje „Možeš i Ti“

Prikupljanje sredstava za zbrinjavanje jedne od mnogih izbeglih porodica koje još uvek žive u kolektivnim centrima u Srbiji. Novac namenjen za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Voštić, izbegloj sa Kosmeta.

Koncert kamernog hora »IPAVSKA« iz Vipave

Kamerni hor IPAVSKA, iz Vipave, održao je koncert u subotu, 12.septembra 2009. u 20h u Katedralnoj crkvi Blažene Device Marije, Beograd, Hadži Milentijeva 75, na povratku sa horskog takmičenja MOKRANJČEVI DANI u Negotinu. Posle održanog koncerta održan je koktel u saradnji sa društvom Slovenaca »Sava« iz Beograda.

Proslava Dana Slovenije

Zajedničkom akcijom članova Kluba donirana sredstva Ambasadi Slovenije u r.Srbiji za realizaciju proslave Dana Slovenije i nastupa tria Eroika.

Dobrotvorna aukcija IK Klett

Učešće na aukciji fotografija, održanoj 26.02.2009. u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u cilju donacije – kupovine keramičke peći i opremanja kabineta za rad sa glinom i keramikom za potrebe OŠ »Kosovski božur« iz Kosovske Mitrovice

Promotivna poseta novinara srpskih redakcija Sloveniji

U četvorodnevnoj poseti, obilasku značajnih privrednih subjekata, upoznavanja kulturnih i prirodnih znamenitosti Slovenije, učestvovali su predstavnici medija odnosno predstavnici sledećih redakcija: RTS-jutarnji program, Studio B, B92, TV Avala, Grazia, Maxim, Playboy, Casa, Viva, Blic,Yahting, Joy, Svet, CKM, FHM, Lepota i zdravlje, Status, Kvart, Press, 24 sata, Sofia, Ana,Večernje novosti..

Međunarodna konferencija “KAKO POSPEŠITI INTEGRACIJU SRBIJE U EVROPSKU UNIJU”

Realizacija međunarodne konferencije “KAKO POSPEŠITI INTEGRACIJU SRBIJE U EVROPSKU UNIJU”, u Beogradu 05.05.2008. u organizaciji Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju FEFA iz Beograda i Instituta za Evropske zadeve INEA iz Ljubljane.

Nacionalni balet iz Maribora sa baletskom predstavom Pret-a-Porter

Za potrebe članova Slovenačkog poslovnog kluba obezbedjeno 100 karata u povodu gostovanja Nacionalnog baleta iz Maribora sa baletskom predstavom Pret-a-Porter, 17.04.2008. u Velikoj dvorani Sava Centra.

Ansambel “SLOVENSKI OKTET” iz Ljubljane

Koncert ansambla “SLOVENSKI OKTET” iz Ljubljane, održan je novembra meseca 2007. u Katedralnoj crkvi Blažene Device Marije, u Beogradu. Koncert su omogućili: Ured Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu, Društvo Slovenaca “SAVA” u Beogradu i Slovenački poslovni klub.

Muzička škola Kosta Manojlović

Zakup sale beogradske Filharmonije u okviru gostovanja solista i Big-bend orkestra učenika »Srednje muzičke i baletne škole« iz Maribora.

Gitarski ansabl Muzičke škole »Franc Šturm«

Za potrebe članova Slovenačkog poslovnog kluba obezbeđeno je 50 karata za koncert gitarističkog ansambla muzičke škole »Franc Šturm« iz Ljubljane koji je gostovao u sali Beogradske filharmonije.

OŠ Gornja Jablanica

Pomoć u realizaciji fakultativnog putovanja u Sloveniju za 40 učenika ove škole.

Filološki fakultet – katedra za slovenački jezik

Kupovina projektora EPSON S4 I ROLINE PLATNO ZA PROJEKTOR dimenzije 180×180.

Koncert Marjane Lipovšek

Za potrebe članova Slovenačkog poslovnog kluba obezbeđeno 100 karata za koncert primadone Marjane Lipovšek iz Ljubljane koja je u okviru programa Zvezde evropskih muzičkih scena gostovala u Sava centru.

Tesla electric company- Atelje 212

Za potrebe članova Slovenačkog poslovnog kluba obezbeđeno 70 ulaznica za pozorišnu predstavu »TESLA ELECTRIC COMPANY« u režiji Tomaža Pandura iz Ljubljane, koja se odigrala u okviru programa proslave 50 godina pozorišta Atelje 212.

DAN GRAF

Podrška štampanju i izdavanju knjige Konrada Kolšeka.

FOND NJ.K.V

Sredstva namenjena za renoviranje Instituta za akušerstvo i ginekologiju u Kliničkom centru u Beogradu.