WEBINAR „Zakon o digitalnoj imovini – NOVA REALNOST“ – Advokatska kancelarija „Joksović, Stojanović & Partneri“ (JSP)

WEBINAR „Zakon o digitalnoj imovini – NOVA REALNOST“ – Advokatska kancelarija „Joksović, Stojanović & Partneri“ (JSP)

Online vebinar na temu „Zakon o digitalnoj imovini – NOVA REALNOST“ je organizovan u saradnji sa Nemačko-srpskom privrednom komorom, Komorom italijansko-srpskih privrednika i Švajcarsko-srpskom trgovinskom komorom. Domaćin vebinara bio je naš dragi zajednički član, advokatska kancelarija „Joksović, Stojanović & Partneri“ (JSP).

Vebinar je otvoren sa četiri pozdravna obraćanja predstavnika bilateralnih organizacija.

Potom, reč je imao gospodin Milan Joksović, osnivač i senior partner advokatske kancelarije „Joksović, Stojanović & Partneri (JSP) i istakao da ova tema nije aktuelna samo za privredu odnosno privredna društva, već i za sva fizička lica.

Nakon uvodnih obraćanja, preuzeo je reč predavač gospodin Alex Petrović, senior partner, sa 20 godina međunarodnog iskustva u IT industriji, koji je specijalizovan za pravo informacionih tehnologija uključujući virtuelne valute, blokčejn i pametne ugovore.

Srbija je jedna od prvih država ne samo u Evropi, nego i u svetu koja se na neki način osmelila da reguliše korišćenje virtuelnih valuta, digitalne imovine i svega drugog što uz to ide. Malo je država na svetu koje su imale hrabrost da se suoče sa ovim rastućim ekonomskim trendom i da ga na neki način kanališu u konkretan zakonski okvir. Novi zakon o digitalnoj imovini je nedavno stupio na snagu, a primenjuje se od 30. juna ove godine, što znači da je ovaj period, koji neposredno predstoji početku primene zakona, osmišljen kao tranzicioni period u kome će one firme ili pojedinci koji se bave virtuelnim valutama i digitalnim tokerima imati priliku da svoje poslovanje polako usaglase sa zakonskim okvirom. Više godina u Srbiji, kao i u svetu, trgovina kriptovalutama i izdavanje digitalnih tokera, digitalne imovine, jeste jedna krajnje neregulisana i rizična oblast i svakako je bilo krajnje vreme da se iskoristi taj novi talas i ta nova realnost i da se na neki način legalizuje, tako da svi od toga imaju korist, i država i krajnji koisnici, bilo da su u pitanju pravna, bilo fizička lica“, rekao je Alex Petrović.

On je u nastavku svog izlaganja, kao moderator vebinara, predstavio novi zakon o digitalnoj imovini u jednom sažetom obliku i uz to istakao šta zakon reguliše i kakvi su njegovi potencijali.

Tema vebinara je naišla na veliko interesovanje tako da su istom prisustvovali predstavnici velikog broja kompanija i po završenom izlaganju prisutni su imali mnoštvo pitanja na koje su im govornici pružili adekvatne odgovore.