Digitalni doručak – Advokatska kancelarija TSG i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Digitalni doručak – Advokatska kancelarija TSG i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Digitalni doručak na temu „Zapošljavanje stranaca u Republici Srbiji“ je organizovan u saradnji sa našim članom advokatskom kancelarijom Tomić, Sinđelić, Groza. Na digitalnom doručku smo ugostili i predstavnicu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, gospođu Sanju Gavranović, rukovodioca Grupe za upravne i upravno-nadzorne poslove za oblast zapošljavanja.

Digitalni doručak je otvorila predsednica SPK-a, mag. Danijela Fišakov koja je pozdravila sve prisutne i predala reč Sanji Gavranović, koja je je ukratko objasnila osnovne odrednice Zakona o zapošljavanju stranaca, ali i nedavno donetom Pravilniku o objedinjenom zahtevu za odobrenje, odnosno produženje privremenog boravka i izdavanje dozvole za rad strancu, kojim će olakšati procedura pribavljanja dozvole za privremeni boravak i dozvole za rad. .

U nastavku su svoje izlaganje imale predstavnice advokatske kancelarije TSG Aleksandra Rajić kao i Anđelija Milićević.

Aleksandra Rajić se u svom izlaganju fokusirala na opšte uslove za zapošljavanje stranaca u Republici Srbiji, pravni okvir i ali i vrste radnih dozvola u Republici Srbiji, kao i koje kategorije stranaca nisu dužne da pribavljaju radne dozvole.

Anđelija Milićević je ukazala na proceduralni tok pribavljanja radne dozvole, kako se postupak obavlja pred Nacionalnom službom za zapošljavanje, rokovima, neophodnoj dokumentaciji kao i o troškovima apliciranja. U svom izlaganju se posebno osvrnula na novine odnosno elektronsko podnošenje zahteva za privremeni boravak i objedinjene procedure u skladu sa pomenutim Pravilnikom o objedinjenom zahtevu za odobrenje odnosno produženje privremenog boravka i izdavanje dozvole za rad.

Tema digitalnog doručka je naišla na veliko interesovanje tako da je istom prisustvovali predstavnici velikog broja kompanija i po završenom izlaganju prisutni su imali mnoštvo pitanja na koje su im govornici pružili adekvatne odgovore.